Kóstolás a pezsgő pincészet italaiból

Pezsgő pincészet

A pezsgő elkészítésének a menete elég hosszadalmas. Nyilvánvaló, hogy nem egyik napról a másikra erjesztik az italt vagy dúsítják széndioxiddal. Persze ezt a tudást is el lehet sajátítani, esetleg bővíteni a pezsgő pincészet alapos megismerésével. A Budafokon lévő híres pincészetben megtekintheti, hogy mi fán terem ez az egész mesterség. Természetesen a Törley Múzeumban még a szerkezeteket is megtekintheti, amivel előállították az ízletes nedűt.

Törley József idejében francia módszert alkalmaztak, ezért azokat megnézhetőek tárlatvezetéssel a múzeumban. A pezsgő pincészetben természetes módon jöttek létre a buborékok, majd tovább formálták az italt, hogy megalkossák az édes vagy a félédes változatot. Azonban az sem mindegy, hogy mikor és hol keletkezik a buborék, a tartályban vagy a palackban.

Ez szintén képes befolyásolni az ízeket. Amennyiben meglátogatná a pezsgő pincészetet a Törley által rendezett Pincejárattal, ne hagyja ki a pezsgőkóstolást sem! A tárlaton érdemes meghallgatni a különbséget a buborékos bor és a minőségi pezsgő között.

Print Friendly, PDF & Email