Maklári Tamás: A Teknős és az álmodozók

Maklári Tamás: A Teknős és az álmodozók

Maklári Tamás: A Teknős és az álmodozók

Nemrégiben jelent meg Maklári Tamás: A Teknős és az álmodozók című iskolaregénye, amely a rendszerváltás utáni időket veszi górcső alá. Egy zárt iskolai közösség van a középpontban, az ő szemszögükből követhetjük az eseményeket, ahogy az utolsó tank is elhagyja Karazónia határát, amely egy kis képzelt kelet-európai ország.

Az iskola vezetősége mindent megtesz annak érdekében, hogy az iskola a béke szigete legyen, ne szivárogjon be az országban dúló polgárháború szele, így teljesen elzárják a gyermekeket a külvilágtól. Természetesen mindezt nem tudták teljesen megoldani és fokozatosan beszivárog a külvilág is a falak közé. A történetben a csavar egy nagyon fura jelenet lesz, amikor a kedvtelésből eljátszott diákigazgató- választáson egy hatalomra sóvárgó diák nem adja vissza a hatalmát, hanem az igazgató helyébe ül.

A hatalomra vágyó fiú néhány társával egy teljes uralmat épít ki a tanárok és a többi diák felett. Nem kell sok idő ahhoz, hogy mindenki megtörjön lelkileg és behódoljon az utasításoknak. Csak az iskola rajztanára az, aki ellenszegül a „hatalomnak” és bebizonyítja, hogy nemet lehet mondani a zsarnokságra.

Egy nagyon furcsa történetbe csöppen az olvasó, amely olykor már annyira abszurdnak tűnik, de mégis valóságos alapokon nyugszik és teljesen hihető.

Print Friendly, PDF & Email