Az irodalmi alkotás és a film kapcsolata

Az irodalmi alkotás és a film

Az irodalmi alkotás és a filmd

Igencsak vitatottnak tekinthető ez a témakör, ugyanis irodalmi alkotásokból nagyon sok remek film is készült az utóbbi évtizedekben. Bizonyára mindenki tudna ilyen remekművekről mesélni. Amennyiben értelmezni szeretnénk a két művészeti ág közötti kapcsolatot, akkor ez abban rejlik, hogy az irodalmi alkotásokban megfogalmazott értékeket, cselekményeket a film képes rövid idő alatt rendkívül sok ember számára szemléltetni, kép formájában bemutatni.

Míg az irodalomban nyelvi fogalmakkal, kifejezésekkel dolgoznak, addig a filmek tekintetében a cselekményt a képek teszik érthetővé és élethűvé.Míg az irodalmi alkotások olvasása során szabadon szállhat a képzeletünk, úgymond a fantáziánkat is képes megmozgatni, addig a filmek tekintetében egy konkrét világ tárul elénk, érzékelhetővé teszi a történéseket, bemutatja az adott korszakot, amiben a cselekmény játszódik, a helyszíneket, a szereplőket pedig láttatni engedi. Mivel a film viszonylag kötött idővel dolgozik, ezért az irodalmi alkotásokat kénytelen lerövidíteni, kihagyni egyes részeket és összevonni különböző jeleneteket.

Időbeli ugrásokat és összegzéseket is képes alkalmazni annak érdekében, hogy az élvezhetőbb legyen. Az irodalmi alkotás ezzel ellentétben egy részletes betekintést enged mutatni az eseményekbe, pontosan elbeszélve egy adott cselekmény mindenegyes mozzanatát. Bizonyára a filmekbe beleviszi a rendező az egyéni látásmódját is, sőt, meglehet, hogy más szempontból közelíti meg a történéseket, mint az irodalmi alkotás írója.

Print Friendly, PDF & Email